La Tahzan: Jadilah Wanita yang Paling Bahagia


Kita selalu ungkapkan perkataan “Jangan Bersedih” pada kawan-kawan yang ditimpa musibah…tapi kadang-kadang bila kita sendiri yang alami perkara macam tu apakah kita akan bersabar dengan dugaan tersebut. Kenapa mesti bersedih, bukankah rahmat Allah tu luas…sekali gagal tak bermakna selamanya tak leh nak berjaya…kita ni hanyalah hamba yg Dhai’f.

Jangan Bersedih
Cinta Rasulullah Menjamin Kebahagiaan
Jangan Bersedih
Redha Dengan Anugerah Allah Membuat
Anda Terkaya di Dunia
Jangan Bersedih
Allah Maha Pengampun lagi Maha Penerima
Taubat serta Rahmatnya Maha Luas
Jangan Bersedih
Semata-mata Kerana Anda Berbeza dengan orang lain
Jangan Bersedih
Bila Disakiti, Dicela, Direndahkan @ Dizalimi
Jangan Bersedih
Sesungguhnya Setelah Kesusahan Akan Ada Kemudahan
Jangan Bersedih
Kerana Kesedihan Anda akan Membuat Musuh Anda Gembira
Jangan Bersedih
Atas Perilaku Manusia Terhadapmu Tetapi Perhatikanlah Perilaku Mereka Terhadap Allah
Jangan Bersedih
Allah Tidak kan Mensiakan Pengorbananmu
Jangan Bersedih
Dunia ini Terlalu Hina Untuk Ditangisi


sahabat2 kesayangan,

Allah memujuk dan menjawab setiap persoalan kita dengan ayat2 Kalamullah yang indah...

Kita bertanya : Kenapa aku diuji?

Al-Quran menjawab :

"Apakah manusia itu mengira bahawa mereka dibiarkan saja berkata, "Kami telah beriman, sedangkan mereka tidak diuji,"? Dan sesungguhnya Kami telah menguji orang-orang yang sebelum mereka, maka sesungguhnya Allah mengetahui orang-orang yang benar dan sesungguhnya Dia mengetahui orang-orang yang dusta."
Surah Al-Ankabut, ayat 2-3


Kita bertanya : Kenapa aku tak dapat apa yang aku idam-idamkan?

Al-Quran menjawab :

"Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi pula kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu, Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui,"
Surah Al-Baqarah, ayat 216


Kita bertanya : Kenapa ujian seberat ini?

Al-Quran menjawab :

"Allah tidak membebani seseorang itu melainkan sesuai dengan kesanggupannya."
Surah Al-Baqarah, ayat 286


Kita bertanya : Kenapa rasa kecewa?

Al-Quran menjawab :

"Janganlah kamu bersifat lemah, dan janganlah pula kamu bersedih hati, padahal kamulah orang-orang yang paling tinggi darjatnya, jika kamu orang-orang yang beriman."
Surah Al-Imran, ayat 139


Kita bertanya : Apa yang harus aku lakukan?

Al-Quran menjawab :

"Wahai orang-orang yang beriman! Bersabarlah kamu (menghadapi segala kesukaran dalam mengerjakan perkara-perkara kebaikan), dan kuatkanlah kesabaran kamu lebih daripada kesabaran musuh (di medan perjuangan), dan bersedialah (dengan kekuatan pertahanan di daerah-daerah sempadan) serta bertaqwalah kamu kepada Allah, supaya kamu berjaya (mencapai kemenangan)."
Surah Ali-Imran, ayat 200

Kita bertanya : Bagaimanakah harus aku menghadapinya?

Al-Quran menjawab :

"Dan mintalah pertolongan (kepada Allah) dengan jalan sabar dan mengerjakan sembahyang; dan sesungguhnya sembahyang itu amatlah berat, kecuali kepada orang-orang yang khusyuk."
Surah Al-Baqarah, ayat 45


Kita bertanya : Kepada siapa aku berharap?

Al-Quran menjawab :

"Cukuplah Allah bagiku, tidak ada Tuhan selain daripadaNya. Hanya kepadaNya aku bertawakal."
Surah At-Taubah, ayat 129


Kita bertanya : Kenapa aku tidak dapat bertahan?

Al-Quran menjawab :

"...Dan janganlah kamu berputus asa dari rahmat Allah. Sesungguhnya tidak berputus asa dari rahmat Allah melainkan kaum yang kafir."
Surah Yusuf, ayat 87


Kita bertanya : Apa yang aku dapat daripada semua ini?

Al-Quran menjawab :

"Sesungguhnya Allah telah membeli dari orang-orang mukmin, diri, harta mereka dengan memberikan syurga kepada mereka.."
Surah At-Taubah, ayat 111


~Esok Akan Merekah Bunga Yang HArum Baunya Mengusir Segala Kesedihan Dan Menjadi Penghibur Hati..~

*Mari berCinta dengan Allah! ^_^

8 nasihat:

cik inaz_luqluq said...

Assalamualaikum.

Alhamdulillah, perkongsian yang bermanfaat. mohon share sedikit maklumat untuk diletakkan dalam blog ana.

sebelum tu, maaf menegur, ada kesilapan pada ayat surah yusuff, bukan ayat 12 tapi ayat 87.. wallahu'alam..

salam ukhwah fillah ya ukhti. semoga Allah rahmati mu. syukran. :)

afina rahmat said...

assalamualaikum , saya suka post ni . mohon share di blog saya .

btw, sy follow dan letak blog ni di blog list sy :)

eimah siti said...

nice...^^

ismi nurash said...

subhanallah..dunia ini terlalu hina untuk ditangisi :)

Azimah@lias said...

Apa maksud dunia terlalu hina untuk ditangisi? Sy ta faham..

Bebekk Al-Qodri said...

Subbhanallah :)
Bermanfaat sekali ini.
Saya sangat suka post Ini :)

Norafizah A. said...

Assalamualaikum wbt..

maaf andai penulis tidak lama meng online kan diri dalam blog ni. sibuk dengan urusan final year ^^

-jazakillah cik inaz_luqluq atas pembetulan^^. penulis dah edit semula. salah penulis tidak peka pada rujukan ayat tu. semoga bermanfaat ^^

-afina rahmat, eimah siti, ismi nurash & bebekk al-qodri: jazakumullahu khairan kathira. moga bermanfaat buat diri dan semua ^^

-azimah@lias: sebuah metafora. apa sahaja yang ada dunia ini hanya sementara. wajar untuk kita bersedih, tapi jangan sampai ia melebihi tangisan kita untuk takut pada Allah.. jadikan dunia ini sebagai bekalan amal kita untuk kebahagiaan kekal di akhirat.insyaAllah..:') moga bermanfaat buat semua ^^

nurulhuda alias said...

Alhamdulillah, perkongsian yg sgt bagus :)

http://vitaminboutique.blogspot.com/

Post a Comment


up