indahnya nama Khazinatul Asrar...khazanah kerahsiaan...

tertarik ana dalam novel seindah mawar berduri hasil penulisan Fatimah Syarha. satu mesej yang amat bernilai buat diri ana dan muslimah solehah di luar sana...terima kasih buat sahabat kesayanganku, ukhti Azimah kerana memperkenalkan novel ini. amat2 bermakna untuk meraih CINTA ILAHI lagi HAKIKI... Di sini, ana selitkan helaian2 terakhir dalam novel berteraskan cinta Islami ne...“Allahyarhamah mati dalam keadaan memangku al-Quran setelah solat Tahajjud,” jelas pengurus itu lagi. Dada Pak Cik Abdul Rahim berombak kencang. Dia cuba mengumpul ketabahan dan kekuatan.

“Innalillahi wainna ialihi rojiu’n…” manik-manik jernih gugur membasahi pipinya satu persatu. Kolam matanya tewas menentang arus kesedihan.

“Beratnya ujian ini…Oh, Tuhan!!!” dadanya sedih menahan sebak.

“Zahra, kau pinjaman Allah! Abang redho dengan kuasa Allah menarik balik pinjaman-Nya. sedangkan Rasulullah juga berpisah dengan Khadijah tercinta…Al-Fatihah,” bisik hatinya penuh sayu dan hiba. Pipinya banjir dibasahi air mata.

Jenazah ibu Khazinatul Asrar selamat disemadikan di Bumi Barakoh, Mekkah Al-Mukarromah. Beruntunglah dia kerana disembahyangkan oleh lautan para jemaah umrah. Tenang wajah Allahyarhamah di saat kematian.

“Ya Allah, golongkan dia bersama golongan yang Kau redhoi kerana dia isteri yang solehah. Jadikan dia sebagai bidadariku andai aku layak untuk syurga-Mu..amin ya Rabbal A’lamin,”.

Doa kudus seorang suami mengakhiri tawaf wida’ sebelum berangkat dari Tanah Suci.

Hatinya berbisik lagi, “Khazinatulo Asrar puteriku, maafkan abah kerana pulang tanpa ummi bersama. Semoga kau akan tabah menerima suratan ini nanti. Abah dapat rasakan, betapa pilunya hatimu duhai puteriku kerana tak dapat lagi melihat ummi untuk selamanya. Ummi milik Allah, anakku…Allah lebih menyayanginya. Abah terpaksa tinggalkan jenazah ummi di Bumi Barakoh ini, namun sifat penyayang ummi tetap abah bawa pulang bersama. Moga, kaulah nanti yang mewarisi keindahan ummimu sabagai hiasan duniawi seorang suami, seindah mawar berduri……..”

Dan air mata lelakinya tumpah lagi.


DEMIKIANLAH, SEINDAH MAWAR BERDURI…..


Ku damba kasih Ilahi…

0 nasihat:

Post a Comment


up