RAMADHAN kali ini...Assalamualaikum wbt…


Apa khabar semua? Puasa penuh dok? =) Moga pada penghujung bulan Ramadhan ini, marilah kita sama2 mengisinya dengan mengerjakan ibadah2 dan meningkatkan ketakwaan pada ALLAH SWT..kerana dijanjikan 1 malam yang teramat istimewa bagi hamba-hambaNya yang tertentu…iaitu malam LAILATULQADAR…


TAHU TAK APA DIA MALAM LAILATULQADAR?


Ana disini hanya ingin berkongsi sedikit tentang malam yang teristimewa ini…kerana ana pasti ramai antara kita semua dah tahu, tapi terlupa…iyalah, kita ni manusia biasa, selalu lupa dan tidak lari dari melakukan kesilapan..betul tak? Tapi semua ni boleh diatasi dengan adanya ilmu dan istiqamah bermuhasabah diri…=)


SEPULUH akhir Ramadhan adalah di antara malam2 yang penuh dengan keberkatan dan kelebihan yang tertentu. ALLAH berfirman dalam al-Quran, Surah Al-Qadr: 1-5


“Sesungguhnya kami menurunkan al-Quran pada malam Lailatulqadar dan apakah yang menyebabkan enkau mengerti apa itu Lailatulqadar. Lailatulqadar lebih baik daripada 1000 bulan. Pada malam itu, para malaikat dan Jibril turun dengan keizinan daripada Tuhan mereka untuk setiap urusan, malam ini sejahtera hingga terbit fajar.”


TAHU DOK PE KELEBIHAN MENGHAYATI MALAM LAILATULQADAR?


Rasulullah SAW menganjurkan supaya umatnya bersedia menyambut dan menghayati malam yang berkat itu dengan pelbagai jenis amalan dan ibadah sepertimana diterangkan dalam hadisnya yang diriwayatkan daripada Abu Hurairah r.a. bermaksud:


“Barangsiapa menghayati malam Lailaitulqadar dengan mengerjakan sembahyang dan berbagai jenis ibadah yang lain sedang ia beriman dn mengharap rahmat ALLAH nescaya ia diampunkan dosanya yang terdahulu.”


Carilah malam itu pada malam-malam ganjil dalam 10 malam yang akhir… 21,23,25,27, dan 29 dari bulan Ramadhan. Dalam hadisnya, Aisyah meriwayatkan bahwa Rasulullah SAW bersabda:


“Bersedialah dengan bersungguh-sungguh untuk menemui malam Lailatuladar pada malam-malam ganjil dalam 10 malam yang akhir daripada bulan Ramadhan.”


Di sini, ana ingin berkongsi sedikit ilmu dari ceramah “MANISNYA RAMADHAN” yang disampaikan oleh Ust Aqasha dan Ust Baharudin (pensyarah Pusat Asasi UIA, Nilai) 2 minggu yang lalu kalau x silap ana…(maaf,ana tak ingat hari apa)…ceramah ni mendapat sambutan yang memberangsangkan dimana dewan masjid Putra Nilai sesak dengan pelajar2 Pusat Asasi UIA Nilai khususnya…nasib baik ana dan sahabat2 sampai awal dan berpeluang untuk duduk dihadapan…=) ana tertarik sekali apabila penceramah2 mengaitkan isu puasa dengan kehidupan seorang pelajar…iyalah,bila masuk je bulan puasa, ramai pelajar termasuk ana sendiri mengambil kesempatan untuk berehat… maksud ana, tidur, berborak kosong dan sebagainya.. Sepatutnya, puasa dapat meningkatkan lagi semangat untuk beramal dan beribadah. Bila kes tidur je, mungkin ada yang terlepas solat fardhu dan kuliah…kan? =)… penceramah juga mengingatkan pelajar2 supaya mementingkan KUALITI, bukan KUANTITI…dan sentiasa IKHLAS dalam apa jua perkara… Tingkatkan kualiti amalan dan ibadah dan mudah-mudahan ALLAH meredhai dan memberkati setiap apa yang kita lakukan…Amiin…


Akhir kalam, ana berharap agar kita semua menghayati hikmah yang tersirat di sebalik bulan Ramadhan yang hadirnya sekali setahun. Hayatilah pesanan Rasulullah SAW dalam hadisnya yang bermaksud:


“Ramai di kalangan umatku yang berpuasa tetapi tiada mendapat apa-apa kecuali lapar dan dahaga”


Wallahualam…


Renung2kan…(^_^)

0 nasihat:

Post a Comment


up