MOOTING session 2009

Assalamualaikum WBT…

Alhamdulillah, mooting dah selesai…akhirnya, klimaks yang selama ni menghantui pelajar undang2 sem akhir sudah termeterai…group ana RESPONDENT’S COUNSEL yang diwakili oleh Senior Counsel ukhti Akrimi, Junior Counsel ukhti Yana dan 2nd Junior Counsel, ukhti Diana ( rebuttle) dan ana sebagai reserved counsel diakhiri dengan kejayaan. Alhamdulillah…memang agak sengit la time tu, sebab sebelum ne pihak appellant yang menguasai case mooting… tapi, atas kesungguhan ahli2, terutama ukhti Yana yg berjaya ‘convince’ Hakim ‘Yang Arif’ ( Madam Mar), Kami berjaya…. Pihak Appellant juga tak kurang hebatnya..fakta dan bukti semua cukup kuat malahan 2nd Counsel mereka mendapat pujian dari Judge…



Ni adalah sesi yang terakhir untuk mooting 09/10 di Pusat Asasi UIA, Nilai. Terlintas di hati ana, ana merasa sangat sedih dan rugi kerana tidak dapat menyertai mooting tu yang sememangnya memberi pengalaman yang cukup bernilai bagi setiap pelajar undang2…tahu kenapa? Pada mooting session, hanya 2 atau 3 members yang terlibat bagi setiap APPELLANT dan RESPONDENT Counsels….pertama, Senior Counsel, kedua, Junior Counsel dan ketiga 2nd Junior Counsel. Agak menyedihkan apabila Madam Mar, lecturer BLM kami hanya membenarkan 2 atau 3 orang sahaja yang terlibat untuk mooting session. Oleh kerana group ana mempunyai 4 orang, Kami semua sepakat untuk membuat cabutan undian untuk lebih adil. Ana terkejut apabila ana membuka lipatan kertas ( undian) yang tertulis “ NGOK”…Maksudnya tengok je…saat itu, ana tak tahu nak kata apa, tapi hanya mampu tersenyum dan mengatakan “ saya tengok je..hehe”…ana memang nak join juga mooting ne sebab rugi…even kami semua mendapat average marks untuk mooting… terdengar kata2 2,3 sahabat2 ana “ beruntungnya fizah, takyah mooting…”. Memang ada baiknya, tapi ana merasakan satu kerugian yang besar sebab inilah yang dinanti2kan oleh pelajar undang2.. Tapi, ana yakin, kenapa ALLAH tentukan macam ni, pasti ada hikmah yang sukar ditafsir oleh kita…Makhluk ALLAH yang lemah. Ana redha sahaja dan ana teruskan membantu dalam menyiapkan BOA ( Bundle of Authority) dan menyokong mereka…=)…


0 nasihat:

Post a Comment


up